Zaštita od crijevnih zaraza

Crijevne zaraze prenose se sve na isti način i to tako da se uzročnici bolesti zagađenim predmetima, hranom, pićem ili rukama unesu u usta i progutaju. Kako biste smanjili rizik od zaraze, pridržavajte se općih higijenskih mjera zaštite.

Za neke od crijevnih zaraza (npr. hepatitia A, trbušni tifus, kolera) postoji mogućnost zaštite cijepljenjem, pa ako ste primili potrebna cijepiva, to je točno naznačeno u Vašoj „narančastoj“ knjižici cijepljenja. No, ova cjepiva, iako pružaju zaštitu, ne štite potpuno (100%), stoga je veoma važno, bez obzira na obavljeno cijepljenje pridržavati se određenih općih mjera zaštite. Razlog više je i činjenica da postoje još i druge crijevne zaraze (npr.zaraze uzorkovane različitim bakterijama, virusima, crijevnim nametnicima) protiv kojih ne postoji cjepivo već samo spomenute opće mjere zaštite.

U svrhu zaštite zdravlja treba se stoga pridržavati određenih mjera zaštite koje ovdje sažeto navodimo.

  • • Uzimajte samo provjerenu vodu (zdravstveno ispravnu) za piće i pranje. Najbolje je običnu vodu uopće ne piti, već konzumirati druga u pravilu “flaširana” pića, ili čaj (voda je prohuhana). Običnu vodu pijte iz originalno zapakiranih boca (kod otvaranja se mora čuti da čep „”pukne”“). U zemljama s nižim higijenskim standardom čak niti u najboljim hotelima nemojte piti vodu izravno iz slavine!
  • • Oprez: budite oprezni kod kockica leda –čak i ako su napitci pripremljeni s „flaširanim“ pićima, kockice leda često su napravljene od onečišćene (zdravstveno, higijensko neispravne) vode!

 

Savjeti za prehranu i zaštitu od crijevnih zaraza na putovanju :

  • jedite onu hrane koja je dobro termički obrađena (kuhana i pečena) i svježe pripravljena
  • • izbjegavajte salate, voće i povrće i bilo koju sirovu hranu
  • ako ipak jedete voće, povrće ili neku sirovu hranu, temeljito je operite u čistoj, zdravstveno (higijensko) ispravnoj, tekućoj vodi
  • svježe voće najbolje je konzumirati oguljeno (učinite to sami!), a povrće svježe kuhano
  • •izbjegavajte sladoled, slastice i mliječne proizvode, osim industrijskih
  • • izbjegavajte jela u neprovjerenim, ili izgledom sumnjivim restoranima (pogotovo nemojte jesti hranu koja se prodaje na ulici)
  • • oprez i prilikom konzumiranja hrane koja je stajala nekoliko sati na sobnoj temperaturi (npr. švedski stolovi u hotelima)
  • • pojačajte mjere osobne higijene (često perite ruke sa sapunom  u čistoj tekućoj vodi, ili koristite vlažne maramice)
  • • izbjegavajte kupanje u vodama stajačicama, i ostalim izgledom sumnjivim vodama
  • • pri pojavi jednog ili više simptoma (znakova) crijevnih zaraznih bolesti (proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura…) svakako se odmah javite liječniku, kako bi se u slučaju potrebe pravovremeno započelo s liječenjem, a i kako bi se spriječilo širenje zaraze na druge.